prof. PhDr. Jana Geršlová, CSc.

Jana Geršlová je profesorkou Katedry ekonomie a hospodářské politiky na Evropské výzkumné univerzitě, kde je rovněž  členkou Vědecké rady, místopředsedkyní Oborové rady doktorských studijních programů a členkou Rady pro vnitřní hodnocení.

Je místopředsedkyní Kontrolní rady Grantové agentury České republiky (GA ČR), působí ve Vědeckých radách Ostravské univerzity, Slezské univerzity v Opavě a Univerzity obrany v Brně. Spolupracuje s německou akreditační agenturou ASIIN (Akkreditierungsagentur für Studiengänge der Ingenieurwissenschaften, Informatik, Naturwissenschaften und Mathematik) zejména na projektech v letech 2018, 2019 a 2021 a do současnosti. Je členkou komise (Beschwerdekommission) rakouské AQ Austria (Agentur für Qualitätssicherung und Akkreditierung) a také členkou Společnosti pro etiku v podnikání ČR v Praze, kde přednáší o etickém rozměru našich firem za první republiky. Byla členkou Akreditační komise České republiky (2006-2016) a předsedkyní stálé Pracovní skupiny pro Ekonomiku a členkou Vědecké rady Univerzity Palackého v Olomouci (do roku 2021).

V roce 2004 byla jmenována profesorkou v oboru Ekonomie. Habilitační řízení absolvovala v oboru Národohospodářství na Vysoké škole ekonomické v Praze v roce 1996. Disertační práci zpracovala z oblasti hospodářských dějin (CSc.). Působila na Ekonomické fakultě VŠB-TUO, Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Opavě a Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Absolvovala řadu studijních i výzkumných pobytů na zahraničních univerzitách v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Jako hostující akademický pracovník působila v letech 1998–2003 na univerzitách v Zürichu a Bonnu. Až do současnosti působí v rámci nepravidelných přednášek na Wirtschaftsuniversität Wien a Technische Universität Dresden.

Odborně se věnuje tématu dějin národního hospodářství, hospodářským dějinám, evropským podnikatelským osobnostem a firmám a otázkám etiky v podnikání. Je spoluautorkou dvoudílných hospodářských a sociálních dějin Československa 1918-1945 (nakladatelství Doplněk). Kromě tuzemských i zahraničních odborných časopisů, kde publikovala řadu vědeckých statí, se věnuje popularizaci výzkumných výsledků a problematice metodologie vědecké a odborné práce. Je autorkou knihy Vádemékum vědecké a odborné práce (nakladatelství Professional Publishing). Publikace Co se skrývá za značkou? Historická encyklopedie podnikatelů a Dějiny moderního podnikání vyšly v rámci projektu GAČR. Jana Geršlová je autorkou čtyř monografií k tématu podnikání ve stavebnictví (z toho dvě v projektu Národohospodářského ústavu Hlávkovy nadace). Tématu podnikání úspěšných žen ve světově známých firmách byla věnována nedávno vydaná monografie Podnikatelka nebo Popelka (nakladatelství Professional Publishing, 2020). Realizovala výzkumný projekt NAKI II (projekt 2018-2022) v rámci spolupráce s Národním technickým muzeem Hardtmuth – od uhlu k tužkařskému impériu, s plánovanou monografií Výroba tužek ve střední Evropě v 19. a 20. století. Pro svazek Podnikatelé a podnikání (v rámci tematické řady Velké dějiny koruny české v nakladatelství Paseka) zpracovává část zaměřenou na podnikatele českých zemí v 19. století, rodinné podnikání, technologický vývoj a etiku a morálku v souvislosti s podnikáním.

Kancelář: 013

Tel.: +420 604 491 021

E-mail: jana.gerslova@eruni.org

Profil na Google Scholar

Profil na ORCID